Víte, kdo má vaše klíče? Pokud ne, riskujete vloupání

Víte, kdo má vaše klíče? Pokud ne, riskujete vloupání

Mějte klíče vždy pod dohledem

O veškerých klíčích od vašeho domu či bytu, musíte mít neustále přehled. Klíče musíte mít k dispozici pouze vy, členové vaší domácnosti a případně jiné důvěryhodné osoby.

Pokud si nejste 100% jisti, že majiteli klíčů jste pouze vy a případně další osoby, u kterých si přejete, aby k vám domů měly přístup, ihned vyměňte zamykací vložku.

Časté případy, kdy klíče od Vašeho bytu nebo domu má nebo může mít někdo další:

  • Ztratili jste klíč.
  • Někdo vám klíč ukradl.
  • Někdo vám nevrátil půjčený klíč.
  • Někdo si bez vašeho svolení vyrobil kopii vašeho klíče.
  • Pořídili jste si zamykací vložku, ale nedostali jste k ní všechny klíče. Zamykací vložky se standardně nabízejí v balení se sadou klíčů (nejčastěji se třemi nebo pěti). Nakupujte u seriózních prodejců, pokud jste dostali bezpečnostní vložku s jedním klíčem, něco je špatně.
  • Přestěhovali jste se. Při přestěhování vždy vyměňte vložku. I pokud bydlíte pouze v nájmu, majitel má do bytu přístup jen s vaším svolením. Pořiďte si novou vložku. (Při ukončení nájmu můžete zpět nainstalovat původní vložku.)

Plánujte. Nedávejte ani nepůjčujte klíče bez rozmyslu, nemusíte je už získat zpátky.

Neriskujte. Pokud máte jakékoliv podezření, že klíče od vaší domácnosti může mít někdo cizí, raději zámek vyměňte. Bezpečnost je na prvním místě. Jestliže se klíč dostane do rukou neoprávněným osobám, riziko vloupání je extrémně vysoké - situace je v podstatě stejná, jako kdybyste nechali dveře otevřené. Cizí osoby se pak mohou bez problému dostat k vám domů bez nutnosti překonávání jakékoliv překážky. Prokázat následně policii či pojišťovně, že došlo k vloupání, není snadné.

Abyste měli vždy kontrolu nad výrobou dalších klíčů od vašich dveří, doporučujeme do nich instalovat vložku s bezpečnostní kartou. Jedná se o některé vložky ve 3. bezpečnostní třídě a všechny vložky ve 4. bezpečnostní třídě. Další klíče k vložce lze následně vyrobit pouze na základě předložení bezpečnostní karty, čímž prokazujete, že jste skutečně majitelem dané vložky.

Zapomínáte často, kam jste odložili klíče? Vyzkoušejte Chipolo - chytrý vyhledávač klíčů, který připevníte na svůj svazek klíčů. Ten poté kdykoliv jednoduše najdete prostřednictvím aplikace ve vašem smartphonu.